Bronz z MČR 2021 pro žactvo z Vysočiny!

By   19.9.2021

Čtyři osmičlenná družstva letos reprezentovala Vysočinu na MČR oblastních výběrů žactva ve Vysoké nad Labem a v konkurenci 36 týmů z 11 oblastí to rozhodně neměla lehké.

Rovinatý terén, ve kterém kromě rychlých nohou rozhodovalo zejména pečlivé čtení porostů v mapě, zamotalo hlavu nejednomu závodníkovi či závodnici. Všichni ovšem příkladně bojovali a za to jim patří uznání. Skvělé výkony v prvním družstvu podala děvčata na čtrnáctkových úsecích, které vyhrála, a také závěrečný „let“ finišmana byl strhující. Solidní výkony ale podali i členové zbývajících družstev, byť se celkově umístili až ve třetí desítce (21. a 27. místo). Účast na celostátních závodech byla pro ně určitě přínosem a zážitkem. A kromě toho mohli na vlastní oči vidět, že se nemá nic vzdávat ani za zdánlivě bezvýchodné situace.

První družstvo rozběhl Jakub Prášil, který po větší chybě na jedné z kontrol ztratil kontakt s čelem a přivedl štafetu na 16. místě s více jak čtyřminutovou ztrátou. Sylva Oranyová pak na druhém úseku podala soustředěný výkon, kterým vytáhla družstvo na pátou příčku. Svůj úsek přitom s přehledem vyhrála. Drobným chybám se nevyvarovali na dalších úsecích Adam Prášil, Radka Komárková a Anna Marie Nováková a družstvo tak postupně kleslo na deváté místo. Na šestém úseku ale nastartoval famózní stíhačku Vojtěch Blažek (5. na úseku), na sedmém pak vítězstvím na úseku vrátila Hana Vítková štafetu zpět na páté místo a už se jen čekalo, co vykouzlí Vladimír Srb (běžící s rukou v sádře!) ve finiši. Přestože vybíhal se značným časovým hendikepem, na diváckém úseku už fičel na čtvrtém místě s minimální ztrátou na uvadajícího soupeře před sebou. V závěrečném pytlíku bylo dílo dokonáno a na sběrce jasno – Vysočina získává po pěti letech bronzovou medaili na MČR oblastních výběrů žactva!

Obrazem se můžete přenést zpět do dějiště MČR zde a také tady.