Na X. LODM v Olomouci bez úspěchu

By   1.7.2022

V posledním červnovém týdnu proběhla v Olomouckém kraji odložená X. LODM, která pro Kraj Vysočina příliš radosti nepřinesla (v pořadí krajů poslední 14. místo) a orienťáci tentokrát k lepší náladě také nepřispěli. Žádná medaile, žádné umístění na velkém pódiu – to je nejhorší výsledek pro vysočinský OB v historii ODM.

Celkově byla ovšem letošní olympiáda poněkud slabší po všech stránkách, možná i kvůli současné situaci. Všechno se řešilo na poslední chvíli, servis minimální, ubytování načrtnuté úředníkem (kterému bylo jedno, kdo s kým) od stolu, stravování bídné (k snídani šampionů už chyběl jen vlašák a tlačenka…), doprovodný program pro účastníky téměř žádný, tak trochu nedůstojné zakončení na stojáka… Zkrátka jiný kraj, jiný mrav, prostě Haná… Kdeže 11 let staré sněhy jsou.

Osmička vysočinských OB běžců neodjížděla sice na LODM s přehnanými ambicemi, nicméně se přesvědčila, že na této úrovni se každá chybka tvrdě trestá a to, co stačí v naší oblasti k úspěchu, je v celostátním měřítku žalostně málo. Ukázalo se, že ve sprintových disciplínách máme velké rezervy v technice, práci s mapou i rychlosti, což v lesních závodech částečně nahradíme bojovností. Pochválit je třeba hlavně to, že nikdo nic nedisknul. Je ovšem třeba dodat, že na rozdíl od předchozích olympiád se v tomto zlepšili i všichni ostatní.

Nejlepší umístění tak letos získala Terka Kamenická (7. místo na krátké trati starších dívek) a Tobiáš Novák (9. místo na krátké trati mladších chlapců). Tobiáš navíc sahal po medaili na sprintu (2. místo na 11. kontrole ze 17), ale po sérii chyb se propadl do druhé desítky startovního pole. Kvarteto starších žáků (Kamenická, Prášil, Hofhanzl, Nováková) pak může litovat pokaženého druhého úseku, ale výkony ostatních byly pěkné. Za mladší čtyřku držel prapor Tobiáš, ostatním však poněkud ujel vlak ve všech disciplínách. Kolika body kdo přispěl si můžete prohlédnout zde. Celkově obsadila Vysočina v rámci OB v dívkách i chlapcích shodně 11. místo.

Z mimosportovního dění jsme alespoň absolvovali návštěvu přírodního koupaliště i aquaparku, centra Olomouce, olympijského domu a science centra v Pevnosti poznání. Došlo i na řadu atrakcí a také na vytoužené vítězství a výhru v podobě skateboardu pro Aničku Novákovou, která si ho doslova vybalancovala…

Čest KCTM Vysočina na sportovním poli tak uhájili členové startující v barvách Jihočechů – Vojta Blažek a Kuba Míchal (oba SJH) – stříbro a bronz na krátké trati mladších chlapců; to bylo velké překvapení pro všechny. V ostatních disciplínách se jim už tolik nedařilo, což jen dokládá, že na sprintech budeme muset do budoucna zapracovat. Solidními výkony se také prezentovala Alice Kellerová (CHT) v dresu Pardubického kraje (7. místo ve sprintu a 8. místo na krátké trati starších dívek).

Výsledky jednotlivých závodů: sprint, krátká trať, sprintové štafety.

Vysočina dívky, Vysočina chlapci, Jižní Čechy dívky, Jižní Čechy chlapci, Pardubice dívky.

Foto/video: https://ap63.rajce.idnes.cz/LODM_Olomouc_2022/