Medailová žeň na X. ZODM

By   26.1.2023

Volný den na ZODM strávil vysočinský tým za krásného slunného počasí dopolední vyjížďkou se servismanem Petrem Marečkem, návštěvou hokejového utkání, miniexkurzí po Vrchlabí a prohlídkou olympijského domu. Samozřejmě nescházela příprava na další závody, které byly za dveřmi.

Středeční middle byl ze sněhových důvodů přesunut na Benecko, kam jsme se přesouvali skrz inverzi. Na místě ale bylo opět nádherně slunečno. Přes náročnost stavby skýtaly tratě i nějakou tu volbu, kde se dalo rozhodnout. Všechny prověřila i prudká změna měřítka na 1 : 7 500 a některé sjezdy, kde došlo k řadě pádů (naštěstí vždy s dobrým koncem). V kategorii H16 začal Vládík Srb opět rozvážně, ale na šesté kontrole šel do vedení, které už do cíle nepustil, a byla z toho druhá zlatá medaile! Adamovi Červinkovi se moc nedařilo mapově ani běžecky, bylo z toho 17. místo. V D16 zajela velmi pěkný závod Hanka Vítková. Stačilo to nakonec na 7. místo, 15 sekund od rozšířeného pódia. Škoda jedné více jak minutové chyby na trati, ale to je sport… V kategorii H14 podal skvělý výkon Tonda Hofhanzl, kterého připravila o medaili horší volba postupu v závěru trati. Bylo z toho 4. místo, 10 sekund od bronzu a 11 sekund od stříbra… Pěkný výkon předvedla také v D14 Verča Červinková, která si dojela pro slušné 9. místo. Ostatní dělali, co mohli, ale na výraznější výsledky to nebylo.

Závěr olympijského programu LOBu tvořily závody dvoučlenných smíšených štafet, kdy se každý člen vydal na trať dvakrát. Pořadatelé se sice zasnažili vizuálně, aby závod dobře vypadal v televizi, ale stavitel tratí s hlavním rozhodčím ruku v ruce svou práci hrubě odbyli. Některé farsty nebyly příliš spravedlivé a co si myslet o tom, když závodník jede dvakrát tu samou trať včetně všech opakujících se kódů…? Mizerný byl i servis pro trenéry, kteří zejména u mladší kategorie často ani netušili, jak to vlastně dopadlo. Problém vyvěsit výsledky? Problém dát na web odkaz na výsledky? Opět se ukázalo, že dobře připravit jakýkoliv závod (a závod celostátního významu zejména!) není jen tak… V kategorii DH16 se dvojice Hanka Vítková, Vládík Srb držela stále v popředí na dohled stupňům vítězů. Hanka jela bohužel tu těžší variantu (a k tomu dvakrát tu stejnou), Vládík to měl jednodušší (a také stejné). V cíli z toho bylo nepopulární čtvrté místo, jenže pak se ukázalo, že štafety na prvních dvou místech chybovaly, a stříbrná medaile byla doma! Eliška Baďurová s Adamem Červinkou zajeli 16. místo, což byl solidní výkon, ale na nejlepší ztratili v součtu více jak 4 minuty. Vypadalo to, že i kategorie DH14 nám přinese radost v podobě pódiového umístění, protože dvojice Verča Červinková, Tonda Hofhanzl proťala cílovou pásku na pátém místě. Jak se však ukázalo, tak Verča sebrala v labyrintu jinou kontrolu, a bylo po radosti. V rámci možností tak vybojovala štafeta Anička Nováková, Vojta Vinopal 18. místo, ovšem už se značnou ztrátou téměř deseti minut.

Celkově je letos hodnocení jednoduché. Dosáhli jsme nejúspěšnější olympiády v historii2x zlato, 1x stříbro, 4., 2x 7, 8. a 2x 9. místo jsou pro Vysočinu skvělé! V rámci LOB skončili chlapci na 2. místě, dívky na 10. místě. Jak přispěli jednotliví členové výpravy bodově se můžete podívat zde. Celkově na X. ZODM skončila Vysočina na 10. místě se ziskem 6 zlatých, 2 stříbrných a 1 bronzové medaile. Reprezentanti kraje za LOB tak získali plnou třetinu medailí! Oceněním přínosu lobového týmu je pak to, že vlajkonošem na závěrečném ceremoniálu bude Vládík Srb jako nejúspěšnější sportovec Kraje Vysočina!