X. ZODM zahájena, zlato z LOBU!

By   23.1.2023

V neděli 22. 1. 2023 byla v ČPP Aréně v Hradci Králové slavnostně zahájena X. ZODM. Většinu výprav potrápilo cestou na ceremoniál počasí, nicméně ten již proběhl bez komplikací podle zaběhaného scénáře. Pak se výpravy rozjely do míst ubytování, náš lobový tým do Špindlerova Mlýna. Vše tak bylo nachystáno na spektakulární souboje v příštích čtyřech dnech.V pondělí 23. 1. 2023 měl lyžařský orientační běh na pořadu dne první závod – sprint. Pořadatelé z VRL připravili v potu tváře tratě v areálu Vejsplachy ve Vrchlabí. Jelo se na mapě Charvátův kopec s netradičním měřítkem 1 : 2 500. Na relativně jednodušších tratích se přesto chybovalo a o napínavý vývoj závodu nebyla nouze. Jako první odstartovaly kategorie D16 a H16, jejichž závod přenášela živě televize. Se startovním číslem 5 se do závodu vydal Adam Červinka, který dlouho figuroval v popředí výsledkové listiny, nakonec ho však dvojí drobné vracení odsunulo těsně pod rozšířené pódium – 7. místo, je ale velmi pěkné. S číslem 15 pak vyrazil na trať Vládík Srb. Začal zkušeně rozvážně, stupňoval tempo a v ďábelském kvapíku si doběhl pro zlatou medaili v H16! 

Hance Vítkové a Elišce Baďurové se už tolik nedařilo. Hanka podala sice velmi slušný výkon, ale neorazila sběrku, která zlobila i mnohé jiné závodníky. Z celkového desátého místa tak nebylo nic. Eliška zaplatila nováčkovskou daň hned na první kontrole a nervozitu ze sebe setřepala až v cíli, kde jí ovšem tři kontroly chyběly.

V kategorii D14 jsme byli velmi blízko dalšího medailového úspěchu. Verča Červinková držela ještě tři kontroly před cílem šokující druhé místo, pak však dvakrát chybovala a od rozšířeného pódia ji dělily 4 sekundy. Výsledné 8. místo je však i tak krásným úspěchem. Anička Nováková dělala, co bylo v jejích silách, a uzavřela druhou desítku výsledkové listiny. Tonda Hofhanzl v kategorii H14 bohužel dvakrát chyboval v první části trati a tyto ztráty ho už do bojů o první místa nepustily. Přesto je konečné 9. místo také pěkným výsledkem. Vojta Vinopal podal solidní výkon a zvládl svoji premiéru na ZODM dobře, byť výsledné 19. místo dává i jemu prostor ke zlepšení v dalších závodech. Nejbližším bude ve středu závod na krátké trati, který se pojede v areálu Benecko. Držte našim vysočinským nadějím palce!