Solidní výsledky na XI. LODM

By   30.6.2024

V době od 23. do 28. 6. 2024 proběhla v Českých Budějovicích XI. LODM. Krajský výběr letos v orienťáku reprezentovala šestice žáků z Chotěboře, která dosáhla na pěkná umístění hlavně v chlapeckých kategoriích. Po zmaru z minulé olympiády to byl opět posun vpřed, i když na medaile jsme nedosáhli.

Vzhledem k těžkostem se zařazením OB do programu olympiády jsme museli vzít za vděk ubytováním v nedalekém Lišově. Na rozdíl od některých krajských kolegů nám to tady pořádající orienťáci pohlídali, takže jsme se problémům vyhnuli (jinde chyběly uvítací balíčky, triatlonisté měli dojem, že se propadli časem do roku 1974, apod.). Slavnostní zahájení bylo možná skvělé pro veřejnost a krásně vypadalo v televizi, ovšem pro zúčastněné sportovce bylo nefalšovaným utrpením. Vedro, výhled na scénu minimální, sednout se dalo jen na zem… Strávit zde několik hodin a druhý den se svěží vrhnout do bojů o medaile, to svedou dle politiků jen děti… Hlavní kulturní program už ovšem pro ně nebyl, doprava a naplánované odchody byly neúprosné. Prostě jsme si chvíli po jihočesku hráli na Paříž, k čemuž byla dětská štafáž dobrá. Směšně působilo flikování vztyčení olympijské vlajky, kdy jiná byla přinesena a jiná vztyčena (sic!), také olympijský oheň nebyl zapálen přinesenou pochodní, ale pokoutně jinak… Je to od roku 2011, kdy jsme byli na ODM poprvé, také poprvé, kdy nemám ze zahájení ani jednu fotku… Tak raději ke sportu:

V pondělí 24. 6. 2024 jsme začínali sprintem v okolí areálu SKP České Budějovice. Horko bylo zase, ale jinak pořadatelsky všechno v pořádku. Tratě byly dost zamotané, kdo nestačil sledovat pozorně zákres a přitom se správně a rychle orientovat v reálu, měl problémy. Právě na rychlost v mapových dovednostech doplatily Dorota i Johana Klusáčkovy, které sice byly atleticky připravené skvěle, ale to zde stačilo jen na 23. a 21. místo. Nováčkovskou daň zaplatila Kristýna Karbašová, kterou rozhodila na předsběrce chybějící krabička – zazmatkovala, neorazila do mapy a DISK byl na světě. Lépe si vedli chlapci. Tobiáš Novák si vyběhl pěkné 5. místo a Matěj Běloušek 6. místo. Velmi slušně si vedl i Antonín Šťastný na 12. místě. Dvě pódiová umístění na začátek byla příjemná, byť rezervy měli všichni. V rámci odpoledního programu jsme se pak vydali prozkoumat Výstaviště s Olympijským domem a dalšími atrakcemi.

Vedro bylo i v úterý 25. 6. 2024, kdy nás nedaleko Lišova čekal závod na krátké trati. Pořadatelsky opět pěkně zajištěné. Tratě vyžadovaly pozornost a rychlé rozhodování. Snad jen nějaký ten delší postup chyběl, ale nebylo to na závadu. Byl to den, kdy jsme sahali po medaili. Jenže Tobiáš Novák nedodržel zcela stanovenou taktiku a to ho nakonec odsunulo na nepopulární 4. místo, které je ale jinak velmi pěkným výsledkem a zároveň to byl náš nejlepší výsledek na letošní olympiádě. Matějovi Bělouškovi se tentokrát nedařilo a skončil na 10. místě, Antonín Šťastný nestačil mapově ani fyzicky, což ho sesunulo na 20. příčku. Výrazně se zlepšila děvčata, která v ne vždy jednoduchém terénu dokázala prodat svoji fyzickou připravenost. Škoda zase mapových chyb, to je slabina, která jim nedovolí pomýšlet na vyšší patra výsledkové listiny. Chuť si určitě spravila Kristýna Karbašová 8. místem, škoda chyby v závěru, která ji asi stála rozšířené pódium. Johana a Dorota Klusáčkovy pak obsadili solidní 10. a 12. místo. Odpoledne jsme absolvovali expedici do Českých Budějovic – Sokolský ostrov, nám. Přemysla Otakara II., Černá věž atd.

Po dni volna, který jsme věnovali relaxaci na koupališti v Borku a návštěvě jiných sportovišť (především atletiky), přišel čtvrtek 27. 6. 2024 a s ním sprintové štafety, které se tentokrát odehrávaly pouze ve dvou kategoriích v prostoru Výstaviště. Pořadatelé použili ke stavbě různé umělé zábrany a také populární prvek, který známe z LOBu, bludiště. Vzhledem k nezvykle vysokému počtu kontrol jsme čekali ještě komplikovanější zákres než byl v pondělním sprintu, ale opak byl pravdou. Na trati rozhodoval rychlý běh s rychlou orientací, což občas dělalo problémy. Pochválit je třeba všechny za to, že ustáli atmosféru a posbírali všechny terčíky. Vysočinští závodníci opět podali výkony v rámci svých možností, ale překvapení se nekonalo. Chlapci se po celou dobu závodu pohybovali v čelní části závodu, Tobiáš Novák dokonce přivedl na prvním úseku štafetu na prvním místě, pak ovšem ztratil Matěj Běloušek kontakt s čelem a předával na místě čtvrtém. Antonín Šťastný podobně jako v předchozích závodech nestačil fyzicky na soupeře, ale uhájil pěkné 6. místo. Dívky podaly na svých úsecích standardní výkony s několika mapovými chybami, což je celkově zařadilo na solidní 8. příčku. Navečer jsme se potom ještě zúčastnili závěrečného ceremoniálu, kterému jako obvykle předcházelo tříhodinové nekonečně nudné vyhlašování různých sportů. Bylo by opravdu tak problematické, aby se před závěrečným ceremoniálem vyhlásily výsledky jen v kolektivních sportech a v těch individuálních se vyhlašovalo jen na příslušných sportovištích? Kdo bude mít odvahu jako první? Ceremoniál byl zakončen nehodícím se vystoupením druhořadého rádobyumělce z Olomouce, nicméně úplná tečka v podobě ohňové show byla skvostná.

Neměli bychom také zapomenout na účast členů KCTM v barvách Jihočeského kraje. Celkově zde obsadili chlapci i dívky v rámci OB devátá místa. Z našeho KCTM reprezentovala Radka Komárková, která dosáhla na nejlepší výsledek ve sprintu – 12. místo; na krátké trati se jí už tolik nedařilo (16. místo) a se sprintovou štafetou obsadila výslednou 12. příčku. Mezi chlapci se prezentoval solidními výsledky Vojtěch Blažek, od kterého se ovšem v individuálních závodech čekalo přece jen víc. Ve sprintu obsadil 9. a na krátké trati 11. místo. Jeho nejpovedenějším vystoupením tak byl první úsek ve štafetě, kde s minimální ztrátou jedné sekundy předával na třetím místě. Nakonec ale jihočeská štafeta skončila osmá, když se jí nepovedl zejména prostřední úsek.

Co říct závěrem? Z hlediska účasti a výsledků vysočinských žáků v orientačním běhu to byl výkon, který nenadchne, ovšem ani neurazí. Rozhodně to je ale pokrok k lepšímu od minulé olympiády. Děvčata i chlapci se shodně v rámci krajů v OB umístili na 7. místě a přispěli tak i do celkového součtu krajské výpravy více, než mnohé jiné sporty. Přesvědčili se však, že je stále na čem pracovat – děvčata zejména na mapové přípravě a rychlosti orientace, chlapcům sice nechybí sebevědomí, ale bez sportovní pokory a zlepšené přípravy se budou nejlepším vyrovnávat ve starších kategoriích jen těžko. Jakým způsobem se kdo podílel na zisku bodů se můžete podívat zde. Jednotlivé výsledky pak lze nalézt v ORISu, jen je třeba zadat „všechny závody“. Pořadatelům patří dík za skvěle zvládnutou sportovní část. Je jen škoda, že si obecně pořadatelé těchto akcí nepředávají know-how, které je vychytané i z pohledu ostatního času a servisu. V tomto smyslu zůstává nepřekonaná olympiáda v Brně.

Letošní LODM je také významným milníkem v historii vysočinského KCTM, kdy po mnohaletém působení opouští pozici vedoucího KCTM Aleš Petráček (SJI) a od 1. 7. 2024 ji bude zastávat Michal Prošek (SJI). Držme mu palce, aby vysočinský žákovský orienťák posunul zase o kus výše!

Foto/video: https://www.rajce.idnes.cz/ap63/album/lodm-ceske-budejovice-2024