Úspěšně na IX. ZODM v Karlovarském kraji

By   29.1.2020

Přestože letošní zima příliš sněhu nepřinesla, proběhla 19. – 24. 1. IX. ZODM v plném rozsahu ke spokojenosti všech zúčastněných. V programu již potřetí nechyběl lyžařský orientační běh a Kraj Vysočina v něm reprezentovala osmička žáků. I když nikdo z nich na medaili nedosáhl (přestože k ní bylo velmi blízko), všichni podali maximální výkony, kterých byli momentálně schopni, získali řadu velmi pěkných bodovaných míst a z toho čtyři pódiová umístění.

Na začátek je třeba složit hlubokou poklonu všem pořadatelům, kterým se povedlo vykouzlit krásné závody i tam, kde to vypadalo ještě těsně před olympiádou jako sci-fi. A že to nebylo věru jednoduché dokumentuje i skutečnost, že mnohá jednání se nevedla jen na úrovni příslušných sportovních svazů, ale dokonce mezi českým a německým olympijským výborem… Obrovský dík však patří hlavně všem bezejmenným, kteří se chopili lopat a řady dalších instrumentů a zajistili pro nás zatím nejlepší zázemí a servis v historii LOBu na ZODM.

Hned první soutěžní den nás čekal závod ve sprintu v biatlonovém areálu Eduard. Stavitel tratí využil maximálně prostor, který byl k dispozici, a podařilo se mu prakticky přes noc připravit pěkné a náročné tratě. Nejlepší výkony zajeli Míša a Vládík Srbovi, když ve svých kategoriích (D16 a H14) získali oba shodně 6. místo. Ostatním už se tolik nedařilo, každá chybička či zaváhání se na výsledném čase výrazně projevily. Sourozenci Srbovi byli oporou našeho týmu ve všech závodech, takže není divu, že neušli ani zájmu novinářů, jak se můžete přesvědčit zde.

Během volného dne jsme si prohlédli naše „domovské“ město, tedy Jáchymov, jeli zafandit běžcům na lyžích při klasice a navštívili samotný vrchol Fichtelbergu. Absolvovali jsme též trénink na Božím Daru (Jahodová louka), kde se podél lesa podařilo připravit kolečko, které využívali všichni, kdo sportovali na olympiádě na běžkách. Přestože se mnohým po pár okruzích už moc nechtělo, nekompromisní servisman Lauič je hnal do dalších…

Středa byla ve znamení brzkého budíčku, přece jen start v 9:00 si žádal svoje. Běžela se krátká trať ve Skiareně na Fichtelbergu. A byl to nádherný závod, který byl jako stvořený pro televizní přenos – slunečné počasí, krásně upravené tratě, skvělá mapa, která zamotala hlavu řadě závodníků. Zajímavostí byly velmi vyrovnané výkony, např. v kategorii D16 se závodnice na 2. až 5. místě vešly do 14 sekund… Ano, byli jsme blízko medaile, Míša Srbová ovšem skončila na výborném pátém místě s odstupem 7 sekund na bronz. Vládík Srb si zopakoval pěkné šesté místo ze sprintu. Dařilo se ale i dalším – Adam Červinka 10. místo v H14, Zuzka Stoklasová 11. místo v D16 a Štěpánka Hofhanzlová 13. místo v D14. Odpoledne se nikomu moc na avizovanou besedu nechtělo, tak jsme vyrazili na prohlídku Karlových Varů.

Na čtvrteční štafety jsme opět vyrazili do areálu Eduard. Stav tratí už byl na hranici únosnosti, částečně už spíše led než sníh, ale nakonec závod proběhl bez nějakých větších potíží, byť pádů bylo požehnaně. Dokonce jsme i vyhráli! No, tedy jen první úsek v kategorii DH16, který nejrychleji ze všech absolvovala Míša Srbová, ale měli jsme z toho velkou radost. Nakonec jsme v obou kategoriích brali shodně 10. místo. A také shodně se druhým štafetám v obou kategoriích nedařilo, oba chlapci vyrobili stejnou chybu (vzali jinou kontrolu). Všechny závody se běžely s GPS jednotkami a při bezkontaktním ražení. Mapy s tratěmi, GPS tracking, výsledky, fotografie, rozhovory a záznam televizního přenosu najdete zde. Další fota jsou pak tady.

Celkově lze říci, že jsme se v rámci možností prezentovali solidními a některými velmi pěknými výkony. V pořadí krajů v rámci LOB obsadily dívky celkově 8. místo a chlapci 9. místo. Můžeme jen závidět krajům, kde museli pořádat nominační závody. My jsme neměli ani náhradníky… Jak kdo přispěl k celkovému zisku týmu se můžete podívat zde. Stojí v této souvislosti určitě za zmínku, že obrovsky a viditelně narostla v LOBu kvalita závodníků. Na ZODM už letos nebyl nikdo, kdo by neuměl lyžovat. Přínos specializovaných soustředění a STK je v tomto směru nesporný. Lze si tak jen přát, aby se LOB udržel mezi vyvolenými sporty i na jubilejní X. ZODM. V Kraji Vysočina bych pak rád apeloval na všechny zájemce ročníků narození 2006 – 2009 (možná i 2010), aby se v případě zájmu nebáli přihlásit už letos a mohli začít s přípravou.